W dniach 21 i 25 marca oraz 5 kwietnia 2019 roku w Powiatowym Urzędzie Pracy w Łęcznej odbyły się „Dni Otwarte". Z zaproszenia urzędu skorzystały w większości osoby młode z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Podgłębokiem – klasa III gimnazjum, klasy 7 i 8 szkoły podstawowej oraz uczniowie szkoły branżowej I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz. Uczestnicy poznali organizację urzędu, mieli okazję zobaczyć jak urząd funkcjonuje „od środka". W trakcie „Dni Otwartych" zorganizowano spotkania z doradcą zawodowym, podczas których uczestnicy zostali zapoznani z sytuacją na lokalnym rynku pracy, wymaganiami stawianymi przez pracodawców, aktualnymi ofertami pracy, dodatkowo przedstawiono formy pomocy z jakich osoby bezrobotne i poszukujące pracy mogą korzystać.
W ramach poradnictwa zawodowego przekazano informacje dotyczące potrzeby podejmowania inicjatywy i postaw przedsiębiorczych, zapobiegających bezrobociu. Poinformowano o potrzebach ciągłego dokształcania się, zdobywania kwalifikacji, kompetencji oraz umiejętności pod kątem dopasowania się do wymagań zmieniającego się rynku pracy. Szczególną uwagę zwrócono na kształtowanie pozytywnej postawy, poprawną współpracę i komunikację z potencjalnym przyszłym pracodawcą.
Poinformowano o funkcjonujących formach, narzędziach ułatwiających poszukiwanie pracy, między innymi w sposób praktyczny przedstawiono zasady poszukiwania ofert za pośrednictwem portalu Publicznych Służb Zatrudnienia, w ramach którego funkcjonuje Centralna Baza Ofert Pracy zawierająca wszystkie oferty pracy, jakimi dysponują urzędy pracy na terenie całego kraju. Przekazano informacje o możliwościach korzystania ze staży zawodowych, wolontariatu - ich istocie
i korzyściach z nich wynikających. Dla uczniów szkoły branżowej I stopnia, kształcącej w zawodzie kucharza zorganizowano spotkanie z Panią Anną Stawarz - prowadzącą restaurację „PYCHOTA", która zapoznała uczestników ze specyfiką pracy w gastronomii.
Ewelina Grzegorczyk
W ramach poradnictwa zawodowego przekazano informacje dotyczące potrzeby podejmowania inicjatywy i postaw przedsiębiorczych, zapobiegających bezrobociu. Poinformowano o potrzebach ciągłego dokształcania się, zdobywania kwalifikacji, kompetencji oraz umiejętności pod kątem dopasowania się do wymagań zmieniającego się rynku pracy. Szczególną uwagę zwrócono na kształtowanie pozytywnej postawy, poprawną współpracę i komunikację z potencjalnym przyszłym pracodawcą.
Poinformowano o funkcjonujących formach, narzędziach ułatwiających poszukiwanie pracy, między innymi w sposób praktyczny przedstawiono zasady poszukiwania ofert za pośrednictwem portalu Publicznych Służb Zatrudnienia, w ramach którego funkcjonuje Centralna Baza Ofert Pracy zawierająca wszystkie oferty pracy, jakimi dysponują urzędy pracy na terenie całego kraju. Przekazano informacje o możliwościach korzystania ze staży zawodowych, wolontariatu - ich istocie
i korzyściach z nich wynikających. Dla uczniów szkoły branżowej I stopnia, kształcącej w zawodzie kucharza zorganizowano spotkanie z Panią Anną Stawarz - prowadzącą restaurację „PYCHOTA", która zapoznała uczestników ze specyfiką pracy w gastronomii.
Ewelina Grzegorczyk